Ahad, 20 Disember 2009

Nasihat seorang Ayah Buat Puterinya yang Tercinta

"kehormatanmu terletak di tanganmu. keruntuhan akhlakmu juga ditanganmu”
wahai puteriku"

puteriku tercinta! aku seorang yg telah berusia hampir lima puluh tahun.
hilang sudah, masa remaja, impian dan khayalan.
aku telah mengunjungi banyak negeri, dan berjumpoa dengan banyak orang

aku juga telah merasakan pahit getirnya dunia. oleh kerana itu dengarkan nasihat-nasihat yang benar lagi jelas, berdasarkan pengalamanku, yang mana engkau mungkin belum pernah mendengarnya daripada orang lain.

puteriku dengarlah bicara dari hatiku
benar bahawa lelakilah yang memulai langkah pertama dalam lorong dosa, tetapi bila engkau tidak setuju,lelaki itu tidak akan berani, dan andai kata bukan lantaran lemah gemalaimu, lelaki tidak akan bertambah parah. wanitalah yang membuka pintu, seolah kau katakan kepada pencuri itu; silakan masuk, silakan… apabila ia telah mencuri, engkau berteriak: pencuri! Tolong…. tolong… saya dicuri.

demi Allah dalam khayalan seorang pemuda tak melihat gadis kecuali gadis itu telah ia telanjangi pakaiannya.

demi Allah begitulah, jangan engkau mudah percaya apa yang dikatakan lelaki, mereka tidak akan melihat gadis kecuali akhlak dan budi bahasanya. ia akan membicarakan kepadamu sebagai seorang sahabat: demi Allah ia telah berbohong!

senyuman yang diberikan pemuda kepadamu, kahalusan budi bahasa dan perhatian, semua itu tidak lain hanyalah merupakan perangkap rayuan. setelah itu apa terjadi?

kalian berdua sesaat berada dalam kenikmatan, kemudian engkau ditinggalkan, dan engkau selamanya tetap akan merasakan penderitaan akibat kenikmatan itu. pemuda tersebut akan mencari mangsa lain untuk diterkam kehormatannya, dan engkaulah yang menananggung beban kehamilan. jiwamu menangis, keningmu tercoreng, selama itu hidupmu akan berkubang dalam kehinaan dan keaiban, masyarakat tidak akan mengampunimu.

puteriku
cita-cita wanita tertinggi adalah perkahwinan. wanita, bagaimana tinggi pun status sosial kekayaan, populariti dan prestasinya, sesuatu yang sangat dasyat diinginkannya adalah menjadi isteri yang baik serta ibu kepada rumah tangga yang terhormat

tak ada seseorangpun yang mau menikahi pelacur, sekalipun ia lelaki hidung belang, apabila akan menikah tidak akan memilih wanita rosak, akan tetapi ia akan memilih wanita yang baik kerana ia tidak rela bila suri rumah tangganya dan ibu kepada putera puterinya seorang wanita yang tidak baik.

sesungguhnya krisis perkahwinan terjadi disebabkan kelalaian kaum wanita! krisis perkahwinan terjadi disebabkan perbuatan wanita-wanita perosak, sehingga para pemuda tidak mahu isteri. akibatnya ramai para gadis yang sudah berusia tidak dapat suami. mengapa wanita-wanita yang baik belum juga sedar? mengapa kalian tidak berusaha membanteras malapetaka ini?

kalianlah yang lebih patut danlebih mampu daripada kaum lelaki untruk melakukan usaha itu kerana kalian lebih mengerti bahasa wanita. dan kalian lebih tahu cara menyedarkan mereka

dan oleh kerana yang menjadi korban kerosakan ini adalah kalian, para wanita mulia dan beragama, maka hendaklah kalian mengajak wanita lain agar bertaqwa kepada Allah. bila mereka enggan, peringatkanlah mereka akan akibat yang buruk dari penzinaan seperti berjangkitnya suatu penyakit.

bila mereka masih membangkang maka beritahu akan kenyataan yanga ada: kalian adalah gadis-gadis remaja puteri yang cantik, oleh kerana itu akan ramai pemuda mendatangi kalian dan berebut sekitar kalian, tetapi apakah kecantikan itu akan kekal? semua makhluk di dunia ini tidak ada yang kekal. bagaimana kelanjutannya, bila kalian sudah menjadi nenek dengan pinggang bongkok dan wajah keriput? pada waktu itu siapakah yang akan memperhatikan? siapa yang akan simpati?

tahukah kalian, siapakah yang memperhatikan, menghormati dan mencintai seorang nenek? mereka adalah anak dan para cucunya ., saat itulah nenek tersebut menjadi seorang ratu ditengah, rakyatnya. duduk, di atas singghasana dengan memakai, mahkota tetapi bgaiamana dengan nenek yang lain, yang masih belum bersuami itu? apakah kelazatan itu sebanding dengan penderitaan di atas? apakah akibat itu akan kita tukar dengan kelazatan sementara?

dan berilah nasihat-nasihat yang serupa, saya yakin kalian tidak perlu petunjuk orang lain serta tidak kehabisan cara untuk menasihati saudari-saudari yang sesat dan patut dikasihani. bila kalian tidak dapat mengatasi mereka, berusahlah untuk menjaga wanita-wanita baik, gadis-gadis yang sedang remaja, agar mereka tidak menempuh jalan yang salah.

puteriku..
kami tidak minta kalian untuk berubah secara drastik mengembalikan wanita kini menjadi keperibadian muslimah yang benar, akan tetapi kembalilah ke jalan yang benar setapak demi setapak sebagaimana kalian menerima kerosakan sedikit demi sedikit.

perbaikan tersebut tidak dapat diatasi hanya dalam waktu sehari atau dalam waktu yang singkat, melainkan dengan kembali ke jalan yang benar dari jalan yang semula kita lewati menuju keburukan walaupun jalan sekarang itu telah jauh, tidak menjadi soal, orang yang tidak mahu menempuh jalan panjang yang hanya satu-satunya itu, tidak akan pernah sampai. kita mulai dengan membanteras pergaulan bebas, (kalaupun) seorang wanita menutup aurat tidak bererti ia boleh bergaul dengan lelaki yang bukan mahramnya dengan bebas dengan menjabat tangan kawan lelaki di sekolah, berbincang, berjalan seiring, berjalan bersama.

jangan lupa bahawa Allah menjadikannya sebgai wanita dan kawannya sebagai lelaki, satu dengan lain dapat saling terangsang . baik wanita, lelaki, atau seluruh penduduk dunia tidak akan mampu mengubah ciptaan Allah, menyamakan dua jenis atau menghapus rangsangan seks dari dalam jiwa mereka

mereka saling menggembar-gemburkan kebebasan dan pergaulan bebas atas dasar kemajuan adalah pembohong, dilihat pada dua sebab:

pertama: kerana mereka lakukannya untuk kepuasan diri mereka, memberikan kenikmatan-kenikmatan lain yang mereka bayangkan. akan tetapi mereka tidak berani berterus terang, oleh kerana itu mereka berselindung di sebalik kemajuan, modernisasi, hak asasi dan pelbagai lagi ungkapan-ungkapan lain.

kedua: kerana merek bermakmum pada barat, bagaikan kiblat, seolah-oleh kebenaran adalah apa yang datang dari sana, dari Paris, London, Berlin dan New York, yang berupa tari menari, pergaulan bebas di pusat-pusat pengajian, mendedah aurat di khalayak, di pantai, di kolam renag. kebatilan menurut mereka adalah segala sesuatu yang datangnya dari Timur, sekolah-seklah Islam dan masjid-masjid, walaupun berupa kehormatan, kemuliaan, kesucian dan keamanan. kata mereka, pergaulan bebas itu dapat mengurangi nafsu berahi, mendidik watak dan dapat menekan libido seksual. untuk menjawab ini saya limphakan pada merekayag telah mencuba pergaulan bebas di sekolah-sekolah, seperti Rusia yang tidak beragama, tidak pernah mendengar para ulama dan pendeta. bukankah mereka telah meninggalkan percubaan ini setelah melihat bahawa hal ini amat merosak?

puteriku…
puteriku yang beriman dan beragama!! puteriku yang terhormat dan terpelihara, ketahuilah bahawa yang menjadi korban semua ini bukan ramai orang lain terkecuali engkau.

oleh kerana itu jangan berikan diri kalian sebagai korban iblis, jangan dengar ucapan mereka yang merayu dengan pergaulan yang alasannya, hak asasi, modernisme, emansipasi dan kehidupan kampus. sungguh kjebanyakan orang terkutuk ini tidak beristeridan tidak memiliki anak, mereka sama sekali tidak peduli dengan kalian selain untuk pemuas kelazatan sementara. sedangkan saya adalah seorang ayah daripada empat orang gadis. bila saya membela kalian, bererti sya mebela puteri-puteriku sendiri. saya ingin kalian bahagia seperti yang saya inginklan untuk puteri-puteriku.

sesungguhnya tidak ada mereka yang inginkan selain memperkosa kehormatan wanita. kemuliaan yang tercela tidak akan kembali, begitu juga martabat yang hilang tidak akan dapat ditemui kemba;i.

bila anak puteri jatuh, tak seorang pun di anatara mereka mahu menyingsingkan lengan untuk membangunkannya, dari lembah kehinaan, yang engkau dapati mereka hanya merbeut kecantikan si gadis, apabila telah berubah dan hilang, mereka pun lalu pergi, persisnya seperti aning meninggalkan bangkai yang tidak tersisia daging sedikit pun. inilah nasihatku padamu, puteriku. inilah kebenaran. selain ini jangan percaya. sedarlah ditanganmulah, bukan di tangan kami kaum lelaki, kunci pintu perbaikan. bila mahu perbaiki dirikalian, dengan demikian umat pun kan menjadi baik. - Ayahmu

adaptasi daripada buku “wahai putriku” oleh Ali Thantawi

“kehormatanmu terletak di tanganmu. keruntuhan akhlakmu juga ditanganmu”

Tiada ulasan:

Persahabatan Yg Sejati Akan Membawa Kpd Kerinduan Yg Abadi, Org Yg Rugi Ialah Org yG Tidak Memperolehi Sahabat & Yg Paling Rugi Ialah Dtinggalkan Sahabat. Sesungguhnya Persahabatan Itu Lebih Unggul Drpd Percintaan, Tanpa Persahabatan Percintaan Akan Berakhir, Tetapi Tanpa Percintaan Sahabat Blh Kekal.


Oleh Itu Hargailah Persahabatan Yg Terjalin, Kerana Sahabat Mewakili Sesuatu Kekuatan. Sahabat Yg Paling Baik Adalah "DIRI" Kita Sendiri Yg Tahu Menilai Setiap Apa Yg Kita Lakukan. Hadiah Yg Paling Berharga Dlm Erti Kata Sahabat Yg Sebenar.


Bergaullah Dngn Manusia Sebaiknya Sehingga Kalau Kamu Mati Mereka Tanggisi Dan Kalau Hidup Mereka Selalu Merindu.......


Yg Indah Itu Pertemuan..... Yg Manis Itu Kemesraan..... Yg Pahit Itu Perpisahan.... Yg Tinggal Hanya Kenangan.....